Domáci burger zo srdca
Valentín. Všade samé srdcia a srdiečka v podobe anatomicky nekorektných napodobenín. U nás na Záhorí v Záhorácké hovjadzí® tiež srdiečkujeme. Už dlhšie sme avizovali recept, v ktorom bude znova hviezdiť hovädzie srdce. Áno, vidíte dobre. Ide o špeciálny Valentínsky burger.
Myšlienka robiť burger so srdcom mi napadla, keď som naposledy čistila srdce od povrchového tuku a pripravovala srdce na prudko. Bolo z toho pomerne veľa odpadu. A ja naozaj nemám rada, ak prichádza k takémuto plytvaniu. Teda... jasné že som nič nevyhodila a všetko s radosťou zjedla moja nezbedná fenka, ale dá sa to využiť aj lepšie!
Dobrý burger má vraj aspoň 20% tuku. Zvolila som teda kombináciu hovädzie srdce a hovädzí krk v pomere 1:2. V mäsovom mlynčeku som pomlela mäso a hovädzie srdce spolu s tukom. Zmes som dochutila čerstvo namletým zeleným korením, soľou, tymiánom a horčicou s celými semienkami. Na panvici som skaramelizovala dve polievkové lyžice cukru. Karamel som zaliala červeným vínom a redukovala som. Hotovú redukciu som vmiešala do zmesi a hotovú zmes som nechala pol dňa odpočívať. Žiadne vajce, žiadna strúhanka.
Zatiaľ som si pripravila dresing. Ako inak, avokádový. Pripravujem ho často, lebo je rýchly a jednoduchý. A čo je podstatné, skvele sa hodí k hovädziemu mäsu. Vidličkou som roztlačila avokádo, pridala majonézu, dijonskú horčicu a nadrobno nasekanú červenú cibuľu. Dochutila som pár kvapkami citrónu. Kto má rád, môže pridať aj štipľavú papriku.
No a k samotnej príprave. Do jednej žemle som dala 150 gramov mäsa. Treba spraviť peknú hrubú placku. Dajte pozor, aby ste mali zaoblené aj kraje, inak sa môže mäso v žemli od krajov začať rozpadávať. Burger som pripravila na malom kuchynskom grile. Pre tých, pre ktorých to je rovnaká novinka ako pre mňa, vyzerá to ako trochu väčší a výkonnejší toustovač. Pri 230% bola porcia hotová za 5 minút. Tuk sa v zmesi rozpustil a časť odtiekla do odkvapkávača. Mäso ostalo krásne šťavnaté. V tuku tymián uvoľnil svoju arómu a v kuchyni krásne zavoňal. Ani by ste nepovedali, že sa pripravuje burger s hovädzím srdcom. Už len zohriať žemle.
Záver prípravy je tá najpríjemnejšia časť, kedy všetko na seba ukladáte, dresing vyteká, zelenina padá a vy sa snažíte spraviť dojem. Moja skladba bola nasledovná: žemľa, dresing, rukola, mäso, cibuľa, dresing a žemľa.
Nebojte sa vyjadriť lásku srdcom! A to nie len na Valentína ;-)
Suroviny na 6 burgrov
600 g hovädzí krk- Záhorácké hovjadzí®
300 g hovädzie srdce spolu s tukom- Záhorácké hovjadzí®
2 lyžičky horčice s celými semienkami
čerstvo mleté zelené korenie
tymián
soľ
2 dcl červeného vína
1 ks avokádo
5 lyžíc majonézy
citrón
dijonská horčica
cibuľa
rukola
žemle