Hovädzie srdce restované
Určite to poznáte. Poletujúce pavučinky, šuchot suchého lístia, horúce slnečné lúče, studený vzduch. Máme tu babie leto a spolu s ním jesennú zeleninu v záhrade. Pri posledných teplých a naviac skracujúcich sa dňoch je naozaj hriech byť dlho pri šporáku. Poradím vám jeden skvelý recept, pri ktorom využijete jesenné suroviny, najete sa zdravo, kvalitne a ešte aj lacno.
Základom jedla je hovädzie srdce. Je to naozaj výživné mäso. Má kopec minerálov, jemnú konzistenciu a žiaden tuk. Ako bonus k tomu všetkému je jeho prijateľná cena.
Keďže chceme mať rýchlo navarené, začneme zemiakmi. Celé, prípadne rozpolené ich dáme piecť. Aj so šupkou a kúskom bravčovej masti. Načistíme zopár paprík a jablko a pridáme ich k zemiakom. Ochutiť ich môžete bylinkami.
Hovädzie srdce očistíme od povrchového tuku tak, aby nám ostal iba čistý sval. Nakrájame na plátky, prípadne pásiky a orestujeme na horúcej panvici. Ja som neodolala a použila som lyžičku bravčovej masti. Srdce som pripravovala bez soli, len s čerstvo rozomletým korením. Restujeme veľmi krátko, nechceme aby nám srdce skamenelo :-) Ideálny čas restovania sa dá spoznať pozorovaním okraja plátku. Keď je vidno, že upečená časť zasahuje do vrchnej časti plátku, je čas plátok otočiť. Upečenú časť rozoznáme podľa farby. Z druhej strany restujeme rovnako dlho.
Kým pripravíme srdce, mala by byť hotová aj pečená príloha. K nej pridáme už len petržlenovú vňať a môžeme podávať, ideálne s burčiakom.
PS: Tuk, ktorý ostal z čistenia srdca nevyhadzujte! Dá sa použiť pri príprave domácich burgrov!
Suroviny:
- očistené hovädzie srdce- Záhorácké hovjadzí®,
- zemiaky,
- paprika- mix druhov,
- jablko,
- bravčová masť,
- petržlenová vňať,
- soľ, korenie, bylinky podľa chuti